پینه به دلیل فشار مکرر روی یک نقطه از پوست به وجود می‌آید. لایه‌های اضافی پوست در این نقاط رشد می‌کنند تا اینکه پوست ضخیم و برجسته می‌شود. پینه‌ها معمولا در پاشنه پا، کف دست و پا و زانو به وجود می‌آیند. پوشیدن کفش‌های تنگ، پابرهنه راه رفتن و کار کردن بیش از حد با دست‌ها از علل احتمالی ایجاد پینه هستند. اگرچه پینه‌ها در اکثر مواقع یک مشکل پزشکی به شمار نمی‌آیند، اما ظاهر ناخوشایندی دارند و بیماران به دنبال روش‌های درمانی می‌روند. در این مقاله به بررسی روش‌های درمان پینه دست و پا می‌پردازیم.

اکثر افراد برای درمان پینه دست و پا از روش‌های خانگی استفاده می‌کنند. اما در صورتیکه این عارضه با روش‌های خانگی برطرف نشود و یا افراد مبتلا به بیماری‌هایی همچون دیابت، نوروپاتی محیطی، بیماری شریان محیطی و پوست شکننده باشند مراجعه به پزشک ضروری است.


 

درمان پینه دست و پا با روش‌های خانگی

اولین اقدام برای درمان پینه استفاده از روش‌های خانگی است. برخی از روش‌های خانگی برای درمان پینه دست و پا عبارتند از:

۱. آب گرم
قبل از امتحان هر چیز دیگری برای درمان پینه دست و پا، دست و یا پاهایتان که دچار پینه شده اند را به مدت ۲۰ دقیقه در آب گرم قرار دهید. سپس پوست خود را خشک کنید، در صورتیکه پوست پینه به قدری نرم شده است که می‌توانید به راحتی با انگشتان یک لایه از پوست را بردارید، اینکار را انجام دهید! هرگز برای برداشتن پوست پینه از قیچی و ناخن گیر استفاده نکنید، اینکار خطر عفونت را افزایش می‌دهد.

۲. مرطوب کننده
استفاده روزانه از مرطوب کننده‌ها پوست سخت و خشن پینه را نرم می‌کند، کرم یا لوسیون حاوی اسیدسالسیلیک، لاکتات آمونیوم یا اوره انتخاب کنید. استفاده از این کرم‌ها کمک می‌کند تا پینه به تدریج نرم و برطرف شود.

۳. سنگ پا
پا‌های خود را در آب گرم قرار دهید، سپس سنگ پا را به صورت حرکت دایره‌ای و یا حرکت یکطرفه به آرامی بر روی پینه بکشید تا پوست مرده و ضخیم آن برداشته شود. در صورت ابتلا به دیابت قبل از استفاده از این روش درمانی با پزشک مشورت کنید.

۴. آسپرین
اسید سالیسیلیک ترکیب اصلی آسپرین است که می‌تواند به درمان پینه دست و پا کمک کند. ۵ یا ۶ عدد قرص آسپرین را پودر کنید و با مقدار برابر سرکه سیب و آب مخلوط کنید تا حالت خمیری پیدا کند، این خمیر را روی پینه قرار دهید، با یک باند آن را ببندید و ۱۰ دقیقه صبر کنید. این کار باعث می‌شود تا پوست پینه نرم شود و شما با استفاده از یک سنگ پا یا سوهان پا می‌توانید پوست مرده آن را حذف کنید.

۵. روغن کرچک
سه بار در روز روغن کرچک را بر روی پینه بمالید. این روغن پوست را نرم می‌کند و کمک می‌کند تا پینه به تدریج ناپدید شود. از روغن کرچک بر روی پوست ترک خورده و یا زخمی استفاده نکنید.





۶. سرکه سیب
سرکه سیب سلول‌های مرده پوست را لایه برداری می‌کند و پوست ضخیم پینه را نرم می‌کند. برای استفاده سرکه سیب ابتدا پا‌های خود را چند دقیقه در آب گرم قرار دهید، یک تکه پنبه را به سرکه سیب آغشته کنید و به مدت ۵ دقیقه روی پینه قرار دهید. سپس آن را بشویید و از یک مرطوب کننده استفاده کنید.

۷. نمک اپسوم
نمک اپسوم خاصیت ضد باکتری دارد و درد پینه را کاهش می‌دهد. همچنین با لایه برداری سلول‌های مرده پوست به درمان پینه دست و پا کمک می‌کند. یک فنجان نمک اپسوم را به یک لگن آب گرم اضافه کنید و دست و یا پاهایتان را به مدت ۱۰ دقیقه داخل این محلول قرار دهید. زمانی که پوست شما نرم شد می‌توانید با استفاده از یک سنگ پا یا سوهان پا لایه‌های پوست مرده در محل پینه را از بین ببرید.

۸. جوش شیرین
جوش شیرین مانند نمک اپسوم برای برداشتن سلول‌های مرده پوست مفید است. همچنین به دلیل خاصیت ضد عفونی کنندگی از ایجاد عفونت در محل پینه پیشگیری می‌کند. جوش شیرین را با با آب و آبلیمو مخلوط کنید تا حالت خمیری پیدا کند، شب قبل از خواب این خمیر را بر روی پینه قرار دهید و اجازه دهید تا صبح باقی بماند.



۹. ویتامین A و E
کپسول ویتامین A و E را با یک سوزن سوراخ کنید و روغن آن را روی پینه بمالید. این روغن پوست پینه را نرم می‌کند و باعث می‌شود تا سریعتر از بین برود.

۱۰. روغن درخت چای
روغن درخت چای ضد باکتری، ضد قارچ و یک ضد عفونی کننده طبیعی است. چند قطره روغن درخت چای را در یک لگن پر از آب گرم بریزید و دست پاهیتان را به مدت ۱۵ دقیقه داخل آب قرار دهید. قرار دادن دست و پا‌ها برای مدت طولانی در این محلول می‌تواند به پوست شما آسیب برساند.
 

درمان پینه دست و پا با روش‌های پزشکی

در صورتیکه پینه با درد همراه باشد و روش‌های خانگی نتیجه بخش نباشند برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

۱) چسب و ژل سالسیلیک اسید
چسب حاوی ۴۰% اسیدسالیسیلیک را بر روی پینه قرار داده می‌شوند. این چسب پوست را نرم می‌کند و به درمان کمک می‌کند. همچنین در صورتیکه پینه بزرگ باشد، ژل‌های قوی اسیدسالیسیلیک برای درمان توسط پزشک تجویز می‌شوند. بر روی پوست ترک خورده و زخمی نباید از مواد حاوی سالسیلیک اسید استفاده شود.

۲) پماد‌های آنتی بیوتیک
در بعضی مواقع پزشکان برای پیشگیری از ایجاد عفونت پماد‌های آنتی بیوتیک تجویز می‌کنند. استفاده از این پماد‌ها احتمال عفونت در پینه را به حداقل می‌رساند.

۳) کفی‌های مخصوص کفش
اگر پینه‌های کف پا‌های شما بعد از درمان مجددا عود می‌کنند، ممکن است علت آن ناهنجاری و بد شکلی پا باشد. در چنین شرایطی پزشک معالج برای اصلاح این ناهنجاری از کفی‌های مخصوص استفاده می‌کند. این کفی‌ها فشار بر روی پا را کاهش می‌دهند.





۴) برداشتن پینه
درصورتی که پینه بزرگ باشد و به درمان پاسخ ندهد، پزشک می‌تواند با ابزار‌های پزشکی همچون قیچی و چاقوی جراحی به راحتی پینه را بردارد. از برداشتن پینه در خانه اجتناب کنید. این کار می‌تواند می‌تواند به مشکلات جدی از جمله عفونت منجر شود. 


منبع: سایت ستاره